Slovenija: Tuš duguje 670 mil. evra

Bez autora
Sep 05 2010

Slovenački Tuš Holding, koji supermarkete ima i u Srbiji, duguje bankama i dobavljačima 670 miliona evra. Slovenački mediji dodaju da je poslovna grupa Tuš Holding, u vlasništvu slovenačkog biznismena Mirka Tuša prošle godine ostvarila 29 miliona čistih gubitaka. Kompanija je krajem prošlog decembra imala 73 miliona evra kapitala i 670 miliona evra finansijskih i poslovnih obaveza, čime je skoro sedam puta presegla visinu kapitala. Najveći teret je, prema pisanju slovenačkog lista Dnevnik, bila mobilna telefonija Tušmobil, koja je doduše udvostručila prihode na 72 miliona evra, ali je ostvarila i 25 miliona čistih gubitaka, tako da je zbog takvog poslovanja Tuš Holding morao, prošle godine, da ponovo dokapitalizuje svoje telekomunikacijsko preduzeće sa 21,6 miliona evra.

Slovenija: Tuš duguje 670 mil. evraSlovenački Tuš Holding, koji supermarkete ima i u Srbiji, duguje bankama i dobavljačima 670 miliona evra.

Slovenački mediji dodaju da je poslovna grupa Tuš Holding, u vlasništvu slovenačkog biznismena Mirka Tuša prošle godine ostvarila 29 miliona čistih gubitaka.

Kompanija je krajem prošlog decembra imala 73 miliona evra kapitala i 670 miliona evra finansijskih i poslovnih obaveza, čime je skoro sedam puta presegla visinu kapitala.

Najveći teret je, prema pisanju slovenačkog lista Dnevnik, bila mobilna telefonija Tušmobil, koja je doduše udvostručila prihode na 72 miliona evra, ali je ostvarila i 25 miliona čistih gubitaka, tako da je zbog takvog poslovanja Tuš Holding morao, prošle godine, da ponovo dokapitalizuje svoje telekomunikacijsko preduzeće sa 21,6 miliona evra.

Svoj finansijski dug će, prema pisanju slovenačkog lista, Tuš Holding moći da otplati tek nakon šest godina, i iako je prošle godine uspeo da smanji svoj finansijski dug za 30 miliona evra, na 128 miliona, na drugoj strani su mu porasle kratkoročne poslovne obaveze.

To znači da su u trgovačkom delu Tuš Holdinga, Engrotušu, ulogu banaka preuzeli dobavljači. Krajem prošle godine je Engrotuš imao 151,8 miliona evra kratkoročnih poslovnih obaveza.

Slovenački mediji podsećaju i da je početkom prošlog meseca Tuš Holding primio obavezujuću ponudu za prodaju Tušmobila, a nedavno je Mirko Tuš počeo da proverava i interes kupaca za kupovinu trgovinskog preduzeća Engrotuš.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik